Home Blog (Noticias) Ayuntamiento Actualidad La segona reunió de la mesa cívica de Bosc d'en Vilaró cerca solucions a la problemàtica de la urbanització

La segona reunió de la mesa cívica de Bosc d'en Vilaró cerca solucions a la problemàtica de la urbanització

Correo Imprimir PDF

La segona reunió de la mesa cívica de Bosc d'en Vilaró cerca solucions a la problemàtica de la urbanització

La mesa cívica de Bosc d'en Vilaró es va tornar a reunir amb l'objectiu de trobar una solució a la problemàtica de la urbanització. A la trobada, que va tenir lloc ahir a la Casa de Vila, van participar representants de la Generalitat de Catalunya, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), de la Diputació de Barcelona, del Parc de la Serralada de Marina, dels ajuntaments de Montcada i Reixac i Badalona, els portaveus dels grups municipals, a més de l'Associació de Veïns de Bosc d'en Vilaró.

La sessió es va iniciar amb el plantejament al veïnat per part del president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, de la possibilitat que el consistori accepti la subvenció del Programa d'actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG) de prop de 600.000€, concedida per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que sufraga un 75% ¿i que obliga al consistori a crear una partida plurianual per un import total de 149.000€¿ destinats a l'oferta d'adquisició pública de sòl a la urbanització del Bosc d'en Vilaró. L'Ajuntament ha rebut aquesta subvenció, tot i que l'equip de govern ja va renunciar a aquesta previsió als Pressupostos Municipals 2017. Sánchez va afirmar que "tenim l'oportunitat i el finançament per actuar en la contenció de la urbanització i és a la Mesa on s'ha de valorar". Els representants del veïnat, que en un principi es van negar rotundament si aquesta partida només es podia destinar al Pla de bases i que implica l'extinció en diferit, van acordar traslladar la proposta a la resta de veïns de la urbanització. En aquest sentit, l'alcaldessa va explicar que alguns veïns s'han apropat al consistori per conèixer el contingut d'aquesta subvenció. Per la seva banda, el director del Servei d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras, va recordar que ¿l'objectiu d'aquesta subvenció és adquirir espais lliures i no cases per tal d'evitar el perill de noves construccions a una trentena de parcel·les i és una llàstima que es perdin aquests diners¿.

El director general dels Serveis Territorials d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra, es va mostrar taxatiu i va afirmar que "la figura jurídica de l'Espai de Regulació Especial (ERE) no es pot aplicar a la urbanització de Bosc d'en Vilaró". Serra va explicar el contingut de la resposta donada per la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona a la pregunta formulada a la darrera reunió de la Mesa cívica sobre si era possible aplicar l'ERE a la urbanització de Bosc d'en Vilaró. Agustí Serra va tornar a recordar que "les urbanitzacions il·legals són la principal problemàtica urbanística que tenim a Catalunya i el cas de Bosc d'en Vilaró és extremadament complex". El representant de la Generalitat va aprofitar per explicar que s'havia obert un expedient de disciplina urbanística a l'Ajuntament de Sant Cugat per permetre l'asfaltat aquest estiu a una zona forestal on hi ha una altra urbanització després que els veïns de Bosc d'en Vilaró informessin d'aquesta situació a la darrera Mesa cívica.

El màxim responsable tècnic en matèria d'urbanisme de la Generalitat va dir que "això tard o d'hora s'haurà d'expropiar però s'ha de solucionar una problemàtica social molt greu". En aquest sentit, l'alcaldessa va afirmar que "si arriba el moment que aquesta Mesa no troba una solució que apropi veïns i administracions s'hauran de buscar altres solucions".

Els representants de Bosc d'en Vilaró van realitzar tres propostes per tractar a la propera trobada de la Mesa cívica. En primer lloc, fer una extinció en diferit a 75 anys i que els governs d'aquell moment decideixin què fer; la segona proposta és calcular el sòl que ocupa la urbanització i traslladar la seva qualificació a un altra punt del municipi; i, la darrera que, mentre es redacta la nova llei d'urbanisme, es paralitzin tots els processos oberts a les diferents urbanitzacions il·legals de Catalunya. Els integrants de la Mesa cívica es van comprometre a consultar i estudiar aquestes possibilitats i van decidir que es tractarien a la propera reunió, prevista per al 12 de desembre.

La reunió va finalitzar amb la intervenció de l'alcaldessa que va traslladar a la Mesa cívica una petició realitzada per alguns grups municipals d'assistir un representant més dels partits polítics a les reunions periòdiques. Campos també va demanar que, ja que és un problema compartit entre les diferents administracions, fer les següents reunions de forma alternativa a les instal·lacions de la resta d'organismes participants al grup de treball.


LEER


Última actualización en Viernes, 20 de Octubre de 2017 13:24